Jste na Úřadu práce a chcete si přivydělat brigádami?

5.1.2018

Jste na Úřadu práce a potřebujete si přivydělat nějaké peníze pomocí brigády? Můžete, ale je potřeba dodržet daná pravidla.

Musíte oznámit pracovnímu úřadu nástup na brigádu?

Ano, vždy tuto skutečnost musíte nahlásit na příslušném Úřadu práce. Tuto povinnost dokonce máte danou zákonem (§ 25 odst. 3 zákona č. 435/2004 Sb. o zaměstnanosti) a jste povinni brigádu nahlásit nejpozději v den nástupu.


Kolik si můžete měsíčně vydělat aby Vás z ÚP neodhlásili?

Výše výdělku je stanovena vždy polovinou měsíční minimální mzdy, která je pro rok 2018 stanovena částkou 12.200,- Kč/měsíc, to znamená, že výdělek při registraci na pracovním úřadu může být maximálně 6.100,- Kč/měsíc. Úřad práce po Vás vždy bude chtít potvrzení o tom, že jste tuto částku na brigádě/brigádách nepřesáhli.,

Kdo za Vás odvádí zdravotní pojištění?

Pokud jste registrovaný na ÚP, automaticky se stáváte státním pojištěncem, to ale neznamená, že Vám ze mzdy z brigády nebude zdravotní pojištění odváděno, mění se pouze výše vyměřovacího základu. Vyměřovací základ, pokud jste veden na ÚP a nikde si nepřivyděláváte, je roven minimální hrubé měsíční mzdě (v roce 2018 tedy 12.200,- Kč). Z hrubé mzdy se Vám tedy klasicky odvádí 4,5 % zdravotní pojištění a 6,5% sociální pojištění.
Nezapoměňte vždy u zaměstnavatele, kde vykonáváte brigádu, nahlásit, že jste v evidenci ÚP.

Vstup pro klienty

Jsme členy

APA

Máte problém s odpady? Naše společnost ABC instalatéři Praha nabízí odborné strojní čištění odpadů včetně revize kanalizace kamerou. Společnost Arkov - dodavatel ložisek od renomovaných výrobců. Ložiska SKF, ZKL, KINEX, TIMKEN, INA, FAG.